Vad är vänsternationalism och var finns den?

Ung kvinna med röd schalett som gör ett schackdrag

Vad blir nästa drag för ”Vänstern”?

Vänsternationalism är en form av nationalism som lyfter upp social rättvisa, folklig suveränitet och nationellt självbestämmande och ofta kopplas till antiimperialism. Denna ideologiska strömning har sitt ursprung i den jakobinska rörelsen under franska revolutionen och dess omedelbara efterträdare i Frankrike förespråkade civil nationalism, i motsats till etnonationalismen som växte sig stark i Tyskland under 1800-talet. Vänsternationalism skiljer sig traditionellt från typisk nationalism förespråkad av den politiska högern där rasism, kulturessentialism, etnocentrism och fascism generellt kommer till uttryck.

I Europa finns en lång tradition av vänsterpolitik som förenas med vänsternationalism, ex. Sinn Fein, men vi känner inte igen oss i fejkade formuleringar från Newsvoice. Socialdemokraterna är inte längre för social rättvisa, inte för folklig suveränitet, inte för nationellt självbestämmande och kan inte kopplas till antiimperialismen, som ex. Olof Palme kunde. Socialdemokraterna försöker heller inte att ena det etniskt och religiöst pluralistiska Sverige, men för en mångkultur-politik som segregerar och skapar ett orättvist samhälle tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet, med stöd av Vänsterpartiet.

Bild på Olof Palme Socialdemokraterna brukade vara ett vänsternationellt parti, ända tills mordet på Olof Palme. Därefter ökade det vänsternationella vakuumet i Svensk politik successivt, förmodligen genom en intern sekterism skapad av fulmedias argumentationsfel associationsskuld mellan ordet nationalism och nazism, samt ett falskt godhetssignalerande i rädsla för att bli kallad för olika osanna kontrollord (ex. rasist, islamofob eller fascist). Vissa tror att mordet på Olof Palme inledde en statskupp i slowmotion, bort från det trygga folkhem som vänsternationalismen skapade. Utfrysningen från ”Stockholms-klegget” av Håkan Juholt pekar på en en mycket ondskefull konspiration mot ”riktiga” Socialdemokrater.

De oftast osanna kontrollorden pekar också på en mycket ondskefull och medveten konspiration och statskupp mot vänsternationalismen:
* Socialdemokraternas extrema och odemokratiska marknadsliberalism
* Medverkan till massmord (av människor med andra raser och religioner) genom stöd av diktaturer och notoriska krigsförbrytare
* Socialdemokraternas enorma strösslande av pengar på EU-medlemskapet
* Socialdemokraternas ökade kostnader för massinvandringen av icke-flyktingar som inte har getts jobb, eftersom Socialdemokraterna helt osolidariskt samtidigt inte sänker arbetstid, samt inte sänker pensionsåldern, men höjer den (!!!)
* Socialdemokraternas segregering av invandrare, har skapat motstånd hos svenska folket men även hos invandrare som ofta har flytt det sekteristiska elände som nu importeras fullt medvetet.
* Socialdemokraternas har raserat svensk välfärd och beredskap successivt, d.v.s. raka motsatsen till traditionell vänsterpolitik, vilket motsägelsefullt nog har gött det socialpolitiskt högervridna SD.

Bild på Martin Gustavsson

Martin Gustavsson

Vetenskapliga partiet, som startades av Martin Gustavsson är p.g.a. vetenskapliga evidens ett vänsternationellt och lokalpatriotiskt parti, eftersom ekologisk hållbarhet kräver lokalt odlat, trygghet och att alla skall ha råd. Partiet ställer upp till val via Valsamverkanspartiet. Eftersom inga andra miljöpartier eller vänsterpartier valsamverkade mot 4%-spärren tog Gustavsson beslutet att gå med i Vänsterpartiet för att försöka påverka partiet i vänsternationell riktning i syfte att göra Vänsterpartiet starkt och regeringsdugligt i folkets ögon.

Växjöpartiets logga, ett öppet hjärta

Växjöpartiets logotype

Efter att Gustavsson uteslöts okamratligt ur Vänsterpartiet (helt utan diskussion eller analys), p.g.a. olagligt förtal om medverkan i annat parti (vilket dessutom tycks vara osant förtal), samt påståenden om fel s.k. ”värdegrund” (men utan att ett fastlåst åsiktspaket fanns definierat eller kommunicerat, alltså inte kan vara ”fel”), så valde Gustavsson att starta upp partierna igen, samt att berätta sanningen om det klandervärda s.k. ”Vänsterpartiet” och dess klandervärda okamratliga sektmedlemmar.

Gustavsson har även startat Växjöpartiet som liknar Örebropartiet och Kronobergspartiet för regionen. Gustavssons mål är nu att sänka Vänsterpartiet under 4%, för att de skall vakna, bjuda in de som uteslutits på lösa grunder, samt söka en diskussion, analys och förändring som kan utmana högerpartierna.

Tecknad bild på debattörernaMarkus och Malcolm från Örebropartiet och ”Arg Blatte Talar”/”Angry foreigner” är inne på vänsternationella funderingar i en podd och verkar vara för ökade inslag av direktdemokrati, vilket även Vetenskapliga partiet och Växjöpartiet är.

Örebropartiet grundades våren 2014, huvudsakligen av före detta medlemmar av Vänsterpartiet och Ung Vänster. Malcolm menar att man måste ha koll på vem som räknar rösterna, men Arg Blatte Talar verkar inte helt förstå den poängen. Arg Blatte Talar är med i Direktdemokraterna vars kommunikation och rösträkning sker ex. inuti en overifierbar svart låda på nätet, styrd av programmerare, samt utförs på terminaler som har skapats och styrs av monopolkapitalister. Det är inte ”vänster” och kommer knappast gynna nationen heller. Men vänsternationalismen har fler kanaler.

Bild på de tre debattörernaMalmölistans partiledare Nils Littorin gästar Anton och Jonas från Palaestra Media och de talar om vänsternationalism, men Littorin verkar inte gilla orden ”vänster” och ”nationalism”, förmodligen för att orden har missbrukats och menar att det därför är bättre att fokusera på sakpolitiken, men Littorins åsikter ligger förmodligen nära alla som vill kalla sig för ”vänsternationella”.

Bild på olika människor som tolkas vara vänsternationalisterMartin Gustavsson ställde upp i en intervju om vänsternationalism med Palaestra media. Vi i VN är, precis som alla dessa herrar, demokrater. Vi bryr oss om ett tryggt samhälle för alla, samt tror på att staten behövs för att lösa folkets gemensamma samhällsproblem, men vänsternationalism är INTE etnonationalism.

Bild på debattörernaI en debatt mellan Jeff Ahl och Joe Nilsson, anordnad av Ingrid och Maria, så framkom att Joe Nilsson och Framåt Sverige var den mest vänsternationella kraften i den debatten, eftersom han poängterade full sysselsättning, vilket är socialistiskt. P.g.a. sin vänsternationalism är Framåt Sverige inbjudet till Valsamverkanspartiet av Gustavsson, men FS har hittills tackat nej till enad vänsternationell front. AfS framstår som skattepolitiskt och sysselsättningspolitiskt högervridet och tycks vilja ha en hög arbetslöshet, vilket inte är vänsternationalism. Man kan numera även se inslag av vänsternationalism i Kommunistiska partiets tidning Proletären.

Mer intressant:
https://janolofbengtsson.com/2020/07/03/dan-eriksson-och-vansternationalismen/

4 tankar på “Vad är vänsternationalism och var finns den?

 1. Pingback: Sverigedemokraterna ”bruna”? – Här har ni partiernas nazistiska och rasistiska rötter | Vänsternationalisterna

 2. klyvnadenstid

  Märkligt att ni bortser från Nationell Vänster representerad av Facebooksidan startade av mig 2013 långt före vänsternationalisterna ens var påtänkta. Ni känner naturligtvis till sidans existens men som övrig marxistisk vänster avser ni att tiga ihjäl den. Jag har en känsla av att den kritik av vänsterns totalitära drag inte alltid är så enkelt att försvara.

  Är det något vänstern behöver är det en ideologisk uppgörelse med dess marxistiska rötter om den skall få ett massinflytande hos Sveriges arbetande folk.

  Noterar samtidigt att klyvnadenstid.se och e-post på den sidan INTE fungerar.

  Svara
  1. Martin - Valsamverkanspartiet Inläggets författare

   Hej! Kul att ha dig här på en anständig plattform kontrollerad av de förträffliga killarna och tjejerna på Automattic.

   Nej. Jag har INTE bortsett från ”Nationell Vänster”, men har förmodligen missat er eftersom jag bojkottar Facebook av flera anledningar, bl.a. följande anledning: https://stallman.org/facebook.html

   Nej. Jag avser INTE tiga ihjäl dig, trots att du attackerar mig utan anledning, men tackar dig ändå för smickret att kalla mig ”marxistisk vänster”, för Marx var en mycket intelligent vetenskapsman, med intressanta teorier och åsikter, anser jag.

   Den som tiger, utesluter eller censurerar p.g.a. åsikter i sakfrågor är inte för yttrandefrihet eller demokrati, men det är jag.

   Nej. den s.k. ”vänsterns” totalitära drag är inte enkla att försvara. De bör röstas bort. Jag jobbar på detta.

   Misstänker nu att det är Nationell Vänster på Facebook som ev. bör göra lite reklam för Vänsternationalisterna, samt försöka dra rätt slutsats om Facebook, men det avgör givetvis ni, även om just den diskussionen kanske bör pågå på en annan plattform än den ni i så fall diskuterar, så att den inte blir manipulerad.

   Här på det förträffliga WordPress är ni givetvis varmt välkomna, men logga helst ut från Facebook och släpa inte med er en massa länkar till Facebook! Allt som kallas ”Facebook” hanterar jag som SPAM.

   Personligen ser jag inget ”marxistiskt” med ”pseodovänstern”. Marx och Engels tycks snarare ha sett faror med allting som kan splittra arbetarklassen. Radikalfeminism, massinvandring av extremt kulturellt avvikande element, sekterism och identitetspolitik är alla sådana saker som kan splittra oss, samt har initierats av högern och har genom falsk retorik smittat ned vänstern.

   Jag vill ha er med! Just nu har yrvaken höger kidnappat valsamverkanskonceptet som jag har skapat, men jag ser det som en möjlighet för nationell vänster.

   Många i den yrvakna högern, som fortfarande är extrema kapitalister märkligt nog, har inte ännu förstått vårt gemensamma intresse gentemot monopolkapitalismen, men ju mer vi hjälper dem att förstå, desto snabbare får arbetarklass och småföretagare makten, tror jag.

   Vi arbetar även för upplysning och för arbetarklassens initiativrätt och arbetarklassens rätt till beslutande folkomröstningar. Vi kallar dock ”arbetarklassen” för ”folket” och jag tror att det är mer inkluderande, med tanke på den extremt höga sjukdomsnivå och arbetslöshet som monopolkapitalet har skapat för att splittra oss i osolidariskt käbbel.

   Käbblet som splittrar oss har även infiltrerat vår valsamverkan. Läs mer om saken och återkom om du tror att vi är på rätt väg och vill hjälpa oss!

   Vissa av yrvaken höger är så hjärntvättade av högerns goja att de t.o.m. kallar folk som Biden, Hillary Clinton. Facebook och Google’s fascism för ”vänstern”. Jag försöker upplysa dem om deras belägenhet. Fler som gör detta behövs!

   Skicka gärna en Jitsi Meet-länk och ett förslag på mötestid! Har möte med Valsamverkande partier idag onsd. 23/2 kl. 21:00. så det få bli innan dess eller efter 24:00. Kan även ringa dig om du bifogar ett telefonnummer.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s