Kritik – Förfärligt att lura pensionär att arbeta som ”Jobbonär”

Jag känner mig nödgad att kritisera tidningen Ingenjören, som är fackförbundet Sveriges Ingenjörers medlemstidning, när de uppmanar sina medlemmar att fortsätta arbeta som s.k. ”Jobbonärer”.

Ingenjörer, som säkerligen behöver trappa ner och ta det lugnt, uppmuntras att både ta ut pension och att arbeta, trots att Sverige har en mycket hög arbetslöshet och att mental förmåga sjunker med åldern.

Det räcker tydligen inte med alla utlänningar som arbetar i Sverige p.g.a. att EU-medlemskapet tillåter det. Nu vill alltså tidningen Ingenjören, alltså ett fackförbund (!!!), att även pensionärerna skall arbeta tills de stupar och därigenom ta jobben från alla de yngre ingenjörer som söker med ljus och lykta efter de fåtalet jobb som finns kvar i Sverige? Syftet? Mäts lycka i hur mycket pengar och prylar man har när man kolar vippen?

Vad ska vi ha ett ingenjörsfack till, som är så osolidariskt mot arbetslösa ingenjörer i Sverige? Vem arbetar det här facket för egentligen? Är planen att alla ingenjörer i Sverige ska bjuda under varann i lön och förmåner? Kommentarfältet är öppet för Sveriges ingenjörer, osolidariska såväl som solidariska.

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Ingenjören, Karin Virgin, samt reporter/webbredaktör, Karin Thorsell har meddelats om denna artikel via e-post och publicerar jag inget svar nedan så har de inte svarat på frågorna och då får facket, om det är solidariskt med ingenjörer i Sverige, gärna ersätta dem med solidariska lilla mig om de vill det.

Annons

3 tankar på “Kritik – Förfärligt att lura pensionär att arbeta som ”Jobbonär”

 1. Karin Virgin

  Hej Martin,

  Jag märker att artikeln om jobbonärer väcker starka känslor hos dig. Du skriver att Ingenjören med den här artikeln lurar pensionärer att fortsätta arbeta även då de börjat ta ut pension. Det håller jag inte med om.

  Artikeln berättar kort och gott att Pensionsmyndigheten rapporterar att det har blivit vanligare att arbeta och ta ut pension samtidigt. Myndigheten har också tagit reda på de vanligaste skälen till att fler blir jobbonärer och man har också tagit fram några räkneexempel som finns med i artikeln.

  Jag skulle inte vilja påstå att Ingenjören uppmuntrar ingenjörer (eller någon annan yrkesgrupp) att bli jobbonärer men det är viktigt att var och en har rätt information och kunskap om de ekonomiska effekterna för att kunna fatta rätt beslut. Valet är sedan fritt!

  Du skriver att ”yngre ingenjörer söker med ljus och lykta efter de fåtalet jobb som finns kvar i Sverige?” Den bilden delar jag inte.

  Arbetslösheten bland förbundets medlemmar var i april 1,5 procent och trenden är nedåtgående. Visst kan det var lite tuffare att få en tillsvidareanställning direkt efter examen men få andra yrken har en lägre arbetslöshet bland nyexade och framtiden ser ljus ut.

  Ingenjör är utan tvekan en utbildning med en god arbetsmarknad. Läs till exempel om de spännande industrisatsningarna i norra Sverige och de stora satsningarna på digitalisering som pågår i hela samhället.

  Bästa hälsningar
  Karin Virgin

  Svara
 2. Martin Gustavsson Inläggets författare

  Hej Karin,

  Att Pensionsmyndigheten reklamerar att det har blivit vanligare att arbeta och ta ut pension samtidigt, men utan att ta sitt samhällsansvar, d.v.s. uppmana pensionsmässiga människor att INTE tänka på de arbetslösa/inkomstlösa i vårt gemensamma samhälle.

  Detta är förmodligen en konsekvens av de förfärligt kortsiktiga partierna som styr Sverige idag, tror jag. De förfärligt kortsiktiga partierna struntar i vetenskapliga metastudier om vad som händer när man skapar ett ojämlikt samhälle. – Så vad händer?

  ”Crime rate has also been shown to be correlated with inequality in society. Most studies looking into the relationship have concentrated on homicides – since homicides are almost identically defined across all nations and jurisdictions. There have been over fifty studies showing tendencies for violence to be more common in societies where income differences are larger. Research has been conducted comparing developed countries with undeveloped countries, as well as studying areas within countries. Daly et al. 2001[80] found that among U.S States and Canadian Provinces there is a tenfold difference in homicide rates related to inequality”
  Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_inequality#Crime

  Så de pensionerade ingenjörer som inte tar sitt samhällsansvar och ger jobbet till de yngre, kommer då drabbas av hög mordfrekvens i samhället, OM de inte delar med sig av jobb och inkomst solidariskt. Kanske välavlönad politikeradel, samt välavlönade fackpampar, inte vill ha ett mer jämlikt samhälle, och kanske deras underhuggare har fått order att inte uppmärksamma det jag pekar på? Vad vet jag?

  Vissa blir inte kriminella, men knäcks i processen. Tågförarna klagar nu på att självmordsfrekvensen mot tåg ökar och vi ser nu hur droghandel och skjutningar ökar, men ingen bryr sig om den evidenta orsaken, d.v.s. att folk, politikeradel och fack skapar ett ojämlikt samhälle i sin kortsiktiga girighet, OCH t.o.m. reklamerar för att öka ojämlikheten genom att få folk att bli ”jobbonärer”. Ett fack som gör det dessutom !!! Är det sant? Själva tanken på facklig verksamhet uppkom ju genom solidaritet människor emellan, inte genom kortsiktig egoism som gjorde att arbetsgivarna kunde välja och vraka och sänka lönerna för alla.

  Ni upplyser enbart om egoistiska kortsiktiga fördelar, inte om de negativa samhälleliga effekterna, som, förutom vanlig moralfilosofi t.ex. det kategoriska imperativet, borde ligga som grund för att vi alla ska kunna fatta ”rätt” beslut, ett moraliskt högstående beslut.

  Jodå. Jag är väldigt utåtriktad och har träffat yngre ingenjörer som söker med ljus och lykta efter de fåtalet jobb som finns kvar i Sverige. Det är hjärtskärande …för mig alltså… som har ”känslor”, vilket du noterade. Så illa var det inte för mig när jag kom ut som nybakad ingenjör. 200-300 sökande på varje jobb, informerade mig en konsultfirma om ganska nyligen. Det leder ju oomkullrunkeligen till svårigheter även för nyutbildade som saknar erfarenhet.

  Får man inget jobb och mager F-kassa har man heller inte råd att betala fackföreningsavgift eller a-kassa, och man får ju ingen chans till A-kassa förrän man har jobbat motsvarande minst 6 månader heltid under ett år, eller hur?

  Din mätning av ”Arbetslösheten bland förbundets medlemmar” är inuti Svenska ingenjörers lilla bubbla. Du ignorerar därmed alla de som inte har råd, eller inte ser någon anledning att betala medlemsavgift i ett fack som är osolidariskt med dem. Om du fortsätter i din lilla bubbla det kommer du inte se vad som sker i resten av samhället. Så jag uppmanar dig och ditt fack att vakna upp!

  Ingenjör är alls INTE utan tvekan en utbildning med en god arbetsmarknad, särskilt inte om de kan ersättas med ingenjörer utifrån. Det beror i vart fall på vilken slags ingenjör man väljer att bli och hur marknaden ser ut när ingenjörerna kommer ut. Den som påstår att det kommer bli bra är en lögnare för det kan vi INTE veta med säkerhet. Det kan bli värre än det är nu. Så har det t.ex. varit för byggingenjörer vid varje sprickande bostadsbubbla.

  Jag kan personligen ta mig till norra Sverige och tycker att det verkar spännande, men hur ”spännande” är det för människor med familj?

  Du tar även upp digitaliseringen av hela samhället och i denna försvinner massvis med administrativa jobb till användarna av datorer och mobiltelefoner som själva gör jobbet, men obetalt. Frågan är då vad alla ska göra om pensionärer och andra löntagare vägar att dela med sig av arbeten och inkomster? Bli kriminella? Tanken har slagit mig, men mina fantasier går mer åt hållet Robin Hood, d.v.s. ta från de allra rikaste och ge till de allra mest drabbade, för så solidarisk är jag, men knappast ert ”fack”. Får ni ens kalla er för det när ni är så osolidariska? Är inte ordet ”fack” skyddat?

  Varifrån kommer förresten ordet ”samhälle” tror du, Karin? Vad består ordets delar av?
  Tillsammans? Uppehälle?

  Med kamratliga hälsningar
  Martin

  Svara
 3. Pingback: Diskriminering EU – EURES – Därför får du inget jobb om du är svensk medborgare och över 35 | Vänsternationalisterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s